Antigone

2023 ANTIGONE

Antigone is het laatste toneelstuk in een beroemde Griekse trilogie, geschreven door Sophocles.

De trilogie vertelde het verhaal van de Griekse held Oedipus, die de sfinx versloeg en Thebe redde, maar zonder het te weten zijn vader vermoordde en met zijn moeder trouwde. Uit het incestueuze huwelijk tussen Oedipus en zijn moeder Iokaste werden vier kinderen geboren, twee zonen en twee dochters. In een strijd om de stad Thebe hebben de twee broers elkaar gedood.

Koning Kreon beveelt dat het lijk van de aanvaller niet mag begraven worden maar moet blijven liggen rotten. Antigone – let op het ‘Anti’ in het begin van haar naam – gaat tegen die wet in, deze dode is tenslotte ook een broer van haar. Ze besluit hem toch te begraven, met alle gevolgen van dien voor een hele staat. De beroemde ziener, Tereisias, adviseert Kreon nog Polyneikes te begraven, maar het is te laat...

Een stuk dat duizenden jaren gespeeld blijft moet iets hebben. Dat heeft Antigone ook, het beroert een aantal van onze diepmenselijke gevoelens: oprechte liefde, de spanning tussen wetten en geweten, tussen individuen en de maatschappij, tussen man en vrouw en tussen jong en oud. Parallellen met hedendaagse situaties liggen zo voor de hand. Antigone toont hoe onredelijk rede kan zijn.

Sophocles (496 v.Chr. - 406 v.Chr.) was een van de grote Griekse tragedieschrijvers. Zijn werk wordt gekenmerkt door een grote natuurlijkheid en vertoont minder pathos dan de stukken van Aeschylos en Euripides. Bij Sophocles staat de mens als individu meer centraal. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, maar soms wordt hij misleid en komt het inzicht te laat. Sophocles schreef 120 toneelstukken, waarvan slechts zeven bewaard zijn gebleven.

Toneelvrienden de Lo brengt het stuk Antigone in de mooie tekstbewerking van Jef Mellemans. Jef Mellemans is een gewezen leraar Grieks en Latijn. Hij stond al in zijn jeugd op de planken en won diverse prijzen voor zijn acteerprestaties en regies. Naast toneelbewerkingen schreef hij ook eigen stukken, scenario's, een libretto... Jef was tot 2017 hoofdredacteur van het magazine OpenDoek. Hij is een gewaardeerde deskundige voor theater en film en geeft masterclasses regie en acteren in binnen- en buitenland.

Jo Matthijs voert de regie van Antigone. Jo stond als 10-jarige reeds op de planken. Zijn beide ouders waren lid van De Dijlezonen, de Leuvense Koninklijke Toneelvereniging waarvan Jo intussen al jaren voorzitter is. Sinds 1964 acteerde hij bijna jaarlijks, soms in meerdere producties van één seizoen.

Vanaf 2000 begon Jo te regisseren en sindsdien heeft hij als regisseur een stevige reputatie opgebouwd waar afwerking, oog voor detail, perfect evenwicht tussen muziek, licht, kledij en decor voorop staan, in overeenstemming met de sfeer van het stuk.

Vele producties van Jo werden gelauwerd door de Leuvense Toneelprijzen: in 2011 het Fieremargrietjuweel voor De Vaginamonologen (2011), in 2016 een nominatie voor Het Kouwe Kind, in 2018 waren drie acteurs onder zijn regie genomineerd voor het Fieremargrietjuweel (in Scènes uit een huwelijk en in De Koopman van Venetië) en één actrice won ook de felbegeerde trofee, en in 2019 kaapte zijn productie Desperado zowel de Euripidesprijs als het Fieremargrietjuweel weg. Weinig regisseurs doen het hem na.

Jo is een veeleisende maar tegelijk vriendelijke regisseur. Hij slaagt er steeds weer in om bij elke acteur de juiste emoties los te krijgen en tilt zo de acteur naar een hoger niveau. Het is hard werken maar elke acteur die "met Jo gespeeld heeft", wil die ervaring maar al te graag herhalen. Dat is, naast het neerzetten van een geslaagde vertoning, toch zowat het mooiste compliment dat een regisseur kan krijgen.

Het is uitzonderlijk dat Jo bij een ander gezelschap dan zijn eigen Dijlezonen regisseert. Het is de tweede keer (na De Koopman van Venetië in 2018, waarvoor de hoofdrolspeler werd genomineerd voor het Leuvense Fieremargrietjuweel) dat hij met Toneelvrienden de Lo werkt.

PersonageBeschrijvingActeur
AntigoneZus van Ismene, geliefde van HaemonSiel Vienne
KoorledenMia Blockx, Ylke Bruggeman, Leen De Vreese, Noah Meulemans, Katelijne Rouffa, Kevin Vanaerschodt
IsmeneZus van AntigoneJane Pittoors
HaemonZoon van Kreon, geliefde van AntigoneQuinten Vanrespaille
WachterGert Bonkowski
KreonKoning, vader van HaemonFrank De Beule
EuridikeMoeder van HaemonGriet Vos
Tereisias ZienerWim Huybreghs
BegeleiderBegeleidt TereisiasDaan Meulemans
MuzikanteSpeelt hoboBrigitte Achten
PrestatieMedewerkers
Choreo Natalie Jans
DecorontwerpWilly Vandezande
DecorbouwErik Das, Jos Loeckx, Leo Rouffa, Ivo Van Gelder
Licht en techniekPaul Bielen
Kostumering en rekwisietenMarijke Bollen, Marijke Morlion, Lieve Ver Poorten
GrimeChristine Dewallef, Francisca Vercruysse
TeksthulpAnita Koninx
Foto´sMarc Smeets
WebsiteWilly Vandezande
ProgrammaboekjeLeen De Vreese, Katelijne Rouffa
VariaDe vele medewerkers achter de schermen voor het beheer van de reservaties, de kassa, de bar, het werven van sponsoring, ...