De beer

2021 DE BEER

De weduwe Jelena Popova wil bewijzen dat zij een beter mens is dan haar overleden ontrouwe man. Ze zal levenslang rouwen en spreekt alleen met huisknecht Loeka, die vergeefse pogingen onderneemt om haar wat vrolijker te stemmen. Wanneer landeigenaar Smirnov zijn geleende geld komt opeisen, wil Jelena hem niet ontvangen. Maar Smirnov laat zich niet zomaar de deur wijzen. Het wordt een bewogen ontmoeting, waar woede en liefde naadloos in elkaar overlopen. De mens is veranderlijk… Frank De Beule regisseert deze komedie van Tsjechov.
Anton Tsjechov (1860-1904)

Anton Tsjechov was een Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Zijn werk wordt wereldwijd nog steeds met grote regelmaat op de planken gebracht. In 1887 ging zijn toneelstuk Ivanov in première. Het volgende stuk, De Bosgeest, dat in 1889 in première ging, werd echter een mislukking. Nadat De meeuw door het Moskouse kunsttheater op de planken werd gebracht kwam het grote succes. Met Oom Vanja (1899) en Drie zusters (1901) werd zijn naam als toneelschrijver definitief gevestigd. Kort voor zijn dood rondde hij nog De kersentuin (1904) af.

Tsjechov stond met zijn toneelwerken aan de basis van het psychologisch realisme en schiep het zogenaamde 'stemmingstheater': personages die zich doorheen het hele stuk proberen te ontworstelen aan hun uitzichtloze of saaie situatie. Hij had kritiek op de parasiterende burgerij en sympathie voor de gewone man, en werd later door de eerste communistische machthebbers als voorbode van de revolutie beschouwd.

Bron: Wikipedia

Frank De Beule is onderwijzer, echtgenoot van Mark, vader van Carmen (volgorde naar keuze), maar bovenal 'Theaterverslaafd'. Frank stond voor het eerst op de planken toen hij net geen 6 was. Op zijn 18de speelde hij zijn eerste hoofdrol in De knecht van 2 meesters in een regie van Luc Philips. In de jaren ‘90 ging hij enkele jaren professioneel. Hij speelde mee in diverse soaps zoals Familie, Wittekerke, De Makelaar, Spoed, enz. Theater speelde hij bij ATLeuven, Corsotheater en in het Fakkelteater. Twee jaar toerde hij doorheen Vlaanderen met Jenny Tanghe in het toneelstuk Regina Madre (1999-2001).

Hij speelde en regisseerde bij de Leuvense Dijlezonen, maar ook bij andere gezelschappen. Bij de Dijlezonen blijft vooral zijn regie van Gelukkige Gezinnetjes hangen (nominatie Euripidesprijs 2004) en als acteur zijn rol van Johan in Scènes uit een huwelijk (nominatie Fiere Magrietjuweel 2018). De Beer is Franks eerste regie voor Toneelvrienden De Lo, nadat hij in 2019 meespeelde in De zaak Kubinsky.

PersonageBeschrijvingActeur
JelenaDe weduweAnn Desmet
LoekaHuisknechtQuinten Vanrespaille
SmirnovLandeigenaarGert Bonkowski
PrestatieMedewerkers
ProductieleidingMarijke Morlion
DecorbouwIvo Van Gelder, Erik Das, Jos Loeckx
Licht en geluidPaul Bielen
GrimeChristine Dewallef
Rekwisieten en kledijMarijke Morlion
Foto's en flyerMarc Smeets

Met financiële steun van de stad Leuven