Drie zusters

2021 DRIE ZUSTERS

Bart Moeyaert bewerkte dit bekende stuk van Tsjechov uit 1900 tot hedendaagse ‘kamermuziek’, een gebalde compositie met enkel de drie zussen Olga, Masha, en Irina. Samen zitten ze klem in de herinnering aan een kindertijd zonder liefde, elk met hun eigen verhaal. “We kijken naar hetzelfde, maar zien hetzelfde niet.” Gevangen tussen droom en daad, tussen herinnering en toekomst. Voorzichtige pogingen om de bubbels te doorbreken eindigen steevast in een kwetsende confrontatie. Een wat donker stuk, maar de poëtische taal van Bart Moeyaert en de speelse regie van Joppe Frateur maken het licht verteerbaar.
Anton Tsjechov (1860-1904)

Anton Tsjechov was een Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Zijn werk wordt wereldwijd nog steeds met grote regelmaat op de planken gebracht. In 1887 ging zijn toneelstuk Ivanov in première. Het volgende stuk, De Bosgeest, dat in 1889 in première ging, werd echter een mislukking. Nadat De meeuw door het Moskouse kunsttheater op de planken werd gebracht kwam het grote succes. Met Oom Vanja (1899) en Drie zusters (1901) werd zijn naam als toneelschrijver definitief gevestigd. Kort voor zijn dood rondde hij nog De kersentuin (1904) af.

Tsjechov stond met zijn toneelwerken aan de basis van het psychologisch realisme en schiep het zogenaamde 'stemmingstheater': personages die zich doorheen het hele stuk proberen te ontworstelen aan hun uitzichtloze of saaie situatie. Hij had kritiek op de parasiterende burgerij en sympathie voor de gewone man, en werd later door de eerste communistische machthebbers als voorbode van de revolutie beschouwd.

Bron: Wikipedia

Joppe Frateur speelt toneel van in zijn jeugdjaren, warmgelopen in de opleiding voordracht-dictie aan de jeugdmuziekschool van Oostmalle. De laatste jaren speelde hij verschillende producties in ’t Groeit (Zemst), bij Jonna (Wilsele) en in het Vaartteater (Wijgmaal). Bij Toneelvrienden de Lo speelde hij in 2020 mee in De Geprivilegieerden.

Joppe proefde een eerste keer van regie bij Het temmen van de feeks in het Vaartteater. Het smaakte naar meer en Joppe volgt ondertussen een opleiding Regie. ’Klassiek in een modern jasje’ is een stijl waarin hij verder wil werken, vandaar zijn keuze om aan de slag te gaan met de mooie tekst van Bart Moeyaert, geïnspireerd op Drie zusters van Tsjechov.

PersonageBeschrijvingActrice
OlgaOudste zusLieve Ver Poorten
MasjaEen zusMarijke Bollen
IrinaJongste zusMia Blockx
PrestatieMedewerkers
ProductieleidingMarijke Bollen
DecorbouwIvo Van Gelder, Erik Das, Jos Loeckx
Licht en geluidPaul Bielen
GrimeChristine Dewallef
Rekwisieten en kledijMarijke Morlion
Foto's en flyerMarc Smeets

Met financiële steun van de stad Leuven