Driemaal Kerstmis

2011 – DRIEMAAL KERSTMIS

Driemaal Kerstmis, door Alan Ayckbourn gesitueerd in de jaren 1970 in Londen, speelt zich af in de keukens van drie gehuwde koppels op de Kerstavondfeestjes van drie opeenvolgende jaren.

Victor en Jane doen wanhopige pogingen om een goeie indruk te maken zodat ze aan een banklening geraken om hun kleinhandeltje uit te breiden.

Jeff, getrouwd met de depressieve Eva, is een succesvolle architect die opschept over zijn vrouwenversierderscapaciteiten.

Ronald en Marion tenslotte zijn een snobistisch koppel, hij bankier, zij een 'tuttebel'.

Ayckbourn kent de kneepjes om het absurde van de meest alledaagse mensen en gebeurtenissen te schetsen en het grappige te halen uit situaties die op het eerste zicht niet leuk zijn, zoals alcoholisme, depressie en financiële zorgen.

Hij schildert een mooi portret van de spanning, eerst onderhuids en later opborrelend, die heerst tijdens deze 'feest' samenkomsten. De hectische voorbereidingen, de roddels, de dwaze party-spelletjes en het personage dat altijd te veel gedronken heeft.

Ofschoon er wellicht geen al te diepe boodschap zit in dit stuk is het toch boeiend om de veranderingen te zien die plaatsvinden tussen de drie bedrijven. Spanningen binnen de relaties, de manier waarop de koppels zich tegenover elkaar gedragen, de toename en afname van de welstand van elk koppel.

Dit stuk laat ook heel wat ruimte voor de verbeelding van de toeschouwer. Zo is er een hond, die we nooit te zien krijgen en af en toe is de scène leeg met enkel partygeluiden, die klinken vanuit een aangrenzende woonkamer. Je kan niet anders dan nieuwsgierig zijn naar wat er komen gaat... En daar gaat het toch om in toneel, niet?

Alan Ayckbourn is geboren op 12 april 1939 in Hampstead, Groot-Brittannië. In 1956 begon hij zijn professionele carrière als acteur tijdens het Edinburgh Festival. Hij bleef acteren tot 1964 en vertolkte zowat 70 verschillende rollen. Vanaf 1959 begon hij ook te schrijven. In 2010 publiceerde hij zijn 74e avondvullend stuk Life of Riley. Het zal wellicht niet zijn laatste zijn!

In 1961 debuteerde hij als productiedirecteur bij het Library Theatre. Sindsdien leidde hij meer dan 300 producties - ook buiten Groot-Britttannië - waaronder de Londense Weste End premières van 32 van zijn eigen stukken.

Hij won ettelijke prijzen, maar liefst 35 tussen 1973 en 2010. De opmerkelijkste: "Toneelschrijver van het jaar" in 1974, "Olivier Special Award" in 2009 en de "Tony Special Award for Lifetime Achievement in Theatre" in 2010.

Alan Ayckbourn gaat door als "s werelds meest gespeelde, nog levende auteur. Dit is uiteraard moeilijk te bewijzen, maar hij is zonder twijfel zeer, zeer populair...

Marie Goossens

Marie Goossens werd in de lente van 1956 geboren om vervolgens met zorg en liefde getogen te zijn in Leuven. Ze is moeder van twee zonen en twee dochters en werkt als directiesecretaresse bij Videohouse NV - Television Facilities.

Vanaf haar 17e was Marie druk in de weer met toneelspelen bij Toneel4 in Leuven. In de 'nineties' stopte ze met acteren om stukken te schrijven en te regisseren, hoofdzakelijk voor jongeren. Tussen 1996 en 2008 pende ze een aantal veelal lichtelijk absurde toneelstukken neer: MiscellaneousHolidayChemistryHappy HappyWaves1 2 3 PictionaryAbsurd of wa?Een geluk dat gij er waart... In alle stukken zijn ambiance, humor, muziek, vriendschap en graag zien haar stokpaardjes.

Na het jongerentijdperk oriënteerde ze zich op het regisseren van volwassenen, bij voorkeur in komedies: Dwazen van Neil Simon, De Wonderdoktoor van Jos Janssen, The Sunshine Boys van Neil Simon, De Familie Groengazon van Georges Courteline, Het Moordmysterie van de Vrouwengilde van David McGillivray en Walter Zerlin jr, Jaja maar Neenee van Rudi Bekaert, Een Vrouw Alleen van Dario Fo, De Stoel van Stanislavski van Guido Van Meir, Biedermann en de Brandstichters van Max Frisch. Tussen al die 'grotemensenproducties' door kan ze het niet laten ook regelmatig met jongeren te werken.

Marie dankt Toneelvrienden de Lo van harte voor het aanreiken van het schitterende Driemaal Kerstmis, voor hun tomeloze inzet en doorzetting, hun kunde, hun liefde voor het toneel en hun steun en begrip. Het was een waar genoegen met hen te werken, steeds meer te kunnen vragen en vèrder te kunnen gaan, met een meer dan bevredigend resultaat als gevolg.

Acteurs en actrices

 

Medewerkers

Data 2010-2011 was ons 52e speeljaar. De voorstellingen gingen door op
  • vrijdag 28 januari, 20u
  • zaterdag 29 januari, 20u
  • zondag 30 januari, 15u
  • vrijdag 4 februari, 20u
  • zaterdag 5 februari, 20u
Parochiezaal Bovenlo Heidebergstraat 268 3010 Kessel-Lo (Leuven) Leuvense toneelprijzen Klik voor het verslag van de jury van de Leuvense Toneelprijzen op deze link: Algemeen Juryverslag