Om nooit te vergeten

2007 – OM NOOIT TE VERGETEN

Om nooit te vergeten (Time of my life, 1992)

De welstellende aannemer Albert Van de Ven viert de verjaardag van zijn vrouw Irène in haar favoriete restaurant. Zoon Patrick en zijn vrouw Stéphanie, en zoon Tom met zijn nieuwe vriendin Cindy, zijn uiteraard ook van de partij. Het restaurantpersoneel slooft zich uit om het iedereen naar zijn zin te maken. Het beeld van wat een "nooit te vergeten" moment zou moeten zijn voor deze schijnbaar succesvolle familie, zien we op een tragikomische manier afkalven doorheen de avond. Geleidelijk krijgen we inzage in de dieperliggende verhoudingen en zielenroerselen van de personages.

Ayckbourn speelt hierbij met de tijd: het verhaal splitst zich in drie verweven tijdstromen met etentjes in hetzelfde restaurant: Patrick en Stefanie in de toekomst, Tom en zijn vriendin in het verleden, en Albert en Irène die in het heden discussiëren over zaken en over het leven… De decorwisselingen onderstrepen het wisselende tijdsperspectief.

Alan Ayckbourn (°1939, Londen)

Alan Ayckbourn is een succesvolle Britse blijspelauteur. Hij begon zijn carrière als acteur met de Stephen Joseph Company in Scarborough. Toen hij betere rollen vroeg, moedigde zijn mentor Stephen Joseph hem aan om zelf te gaan schrijven. Hij werd auteur, regisseur en theaterdirecteur. Al zijn stukken werden gecreëerd in Scarborough, meestal in een opstelling waarbij het publiek rondom het speelvlak zit.

Alan Ayckbourn schreef meer dan 50 toneelstukken. Zijn werk is in meer dan 40 talen vertaald en wordt wereldwijd gespeeld.

Ayckbourn wordt wel eens de Engelse Molière genoemd omdat er behoorlijk wat bitterheid in zijn humor verscholen zit. Toch blijft de toon altijd mild. De verhalen spelen zich af in de wereld van de middenklasse, die hard werkt voor een rijkelijk leven, maar tegelijkertijd ook sociaal, moreel en relationeel faalt.

Luc Van Dingenen

Luc Van Dingenen is medestichter van Toneelkring Oscar in Ramsel. Hij speelde er diverse rollen en startte er als regisseur. Luc was meermaals figurant bij René Vlaaien Productions, o.a. in "De Gaston Berghmans Show", "De Kotmadam", "Lily en Marleen" en in "Twee straten verder" met Carry Goossens en Jan Van Dijck.

PersonageBeschrijvingActeur
IrèneEchtgenote van AlbertLeen De Vreese
AlbertEchtgenoot van IrèneIvo Boon
Calvinu, Tuto, Uggi, Dinka, BengieRestauranthouder en kelnersFred Van Put
PatrickZoon van Albert en IrèneHugo Haelterman
StéphanieEchtgenote van PatrickEls Roevens
TomZoon van Albert en IrèneGert Bonkowski
CindyVriendin van TomLaura Vanderwegen
AardMedewerkers
DecorRoel Abts, Piet De Metsenaere, Bart Dewit, Jos Loeckx, Jos Vandeven, Diederik Van Eeckhaute, Ewoud Van Eeckhaute, Ivo Van Gelder
LichtRoel Abts, Bart Dewit
MuziekStefan Boeykens
GrimeVeerle Gutschoven
RekwisietenAnnie Havet
Haar-adviesSenne Jacoby
TeksthulpMarijke Bollen
Affiche en drukwerkGuy Abts
WebsiteTom Hoornaert