Het huwelijksaanzoek

2015 – HET HUWELIJKSAANZOEK

Emotioneel, onhandig, stuntelend, twijfelend: de personages van Tsjechov zijn net echte mensen. Hoewel de verhalen zich afspelen op het Russische platteland van de 19de eeuw, zijn ze door dat tijdloze getob nog steeds heel herkenbaar.

In de eenakter het huwelijksaanzoek komt de jonge Lomov in zijn beste pak de hand vragen van Natalja, de dochter van zijn goede buur Tsjoeboekov. Maar als Lomov en Natalja in gesprek raken, blijkt dat er onder de ogenschijnlijk vriendelijke betrekkingen heel wat oud zeer sluimert.

Uiteindelijk slaan de huwelijksonderhandelingen om in een absurde oorlog tussen de betrokken partijen, die door de auteur op schitterende wijze afgeschilderd wordt.

Een sappig onderwerp, vol vuur met komische situaties en smakelijke dialogen in  snel afwisselende scènes….

Anton Pavlovitsj Tsjechov, geboren in Taganrog, een havenstad in Zuid-Rusland, op 29 januari 1860 en overleden in Badenweiler aan de gevolgen van gevorderde tuberculose op 15 juli 1904, was een Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Met name als schrijver van korte verhalen wordt Tsjechov algemeen beschouwd als een der grootsten uit de literatuurgeschiedenis.
Jos Driesen
Jos Driesen, voorzitter van Toneelvrienden de Lo, heeft al flink wat acteerprestaties op zijn naam. Tsjechov is één van zijn lievelingsauteurs en nu ontstond toevallig een geknipte gelegenheid om eens in de huid van de regisseur te kruipen en met deze eenakter een vermakelijke performance te maken.
Het team

We herkennen van links naar rechts: Paul Bielen, licht en klank, Gert Bonkowski, acteur, Marijke Morlion, toneelmeester, Hilde Bogaerts, actrice, Selle Devos, acteur, Marie-Rose Baert, teksthulp en Jos Driesen, regisseur.

Data

De voorstellingen gingen door op : 

.  zondag 24 mei 2015 om 14u en om 16u in het kader van “L’Eau Bruist”.

Kasteel Heiberg, Kapellekensweg 2, 3010 Kessel-Lo (Leuven)