Maak plaats, mevrouw!

2014 – MAAK PLAATS, MEVROUW !

Henry Lodge vraagt aan zijn zakenpartner Philip Markham, een uitgever van kinderboeken, of hij die avond diens appartement mag lenen voor een geheim afspraakje met zijn nieuwste vriendinnetje. Aangezien Philip die avond uitgaat met zijn vrouw geeft hij schoorvoetend toe.

Terzelfdertijd overtuigt Linda Lodge, Henry’s echtgenote, haar vriendin Joanna Markham, Philip’s eccodehtgenote, om het lege appartement te mogen gebruiken met haar minnaar.

Tegenstribbelend gaat Joanna akkoord. Wat niemand weet is dat de binnenhuisarchitect Alistair Spenlow, die het appartement al drie maanden aan het inrichten is, net die avond heeft uitgekozen om met zijn liefje, het au-pairmeisje Sylvie, het nieuwe ovale bed uit te testen.

Wanneer het avondje uit van de Markhams in het water valt, is het te laat om iedereen te verwittigen en komen drie verliefde koppels samen in de slaapkamer. De situatie wordt nog veel ingewikkelder als de preutse schrijfster van kinderboeken Olive Harriet Smythe toekomt.

De paniekerige pogingen van de Markhams om de amoureuze activiteiten te verbergen en tegelijkertijd juffrouw Smythe een contract te laten tekenen leiden tot hectische en hilarische toestanden.

Ray Cooney (1932 – ) en John Chapman (1927 – 2001) hebben zich – soms gezamenlijk, soms alleen – als acteurs én als auteurs opgewerkt tot meesters van een bepaalde komediestijl. Hun stijl spitst zich toe op persoonsverwisselingen, op-tijd-binnen-terwijl-de-andere-op-tijd-buiten-is, leugens en halve waarheden, de meest onmogelijke situaties geïntegreerd in het dagelijkse leven, de meest onvoorziene verrassingen, onmogelijke plots, verkleedscènes en meerdere vertellijnen door elkaar geweven.

John Chapman, neef van de acteur Edward Chapman, volgde de Royal Academy of Dramatic Art en maakte zijn acteerdebuut in 1946. Hij schreef ook vele toneelstukken voor televisie (o.a. voor de BBC).

Ray Cooney begon in 1946 zijn toneelcarrière bij het Palace Theatre in Londen met het stuk Song of Norway. Tijdens zijn opleiding speelde hij bij verschillende theatergezelschappen zoals Worthing en Blackburn, waarna hij afstudeerde bij het gezelschap van Brian Rix in het Whitehall Theatre in 1956. 

Als producent en regisseur is hij verantwoordelijk voor meer dan dertig producties in Londen. In 1983 stichtte hij de Theatre of Comedy Company, samen met dertig West End sterren als stichtende leden, en werd hij de eerste artistieke directeur van het gezelschap. Onder zijn leiding speelden ze meer dan twintig stukken waaronder Run for Your Wife! en Out of Order, en brachten ze succesvolle hernemingen, o.a. van Pygmalion met Peter O’Toole (bekend van Lawrence of Arabia) en John Thaw (Inspector Morse).

Ray is al bijna vijfendertig jaar getrouwd met Linda. Ze hebben een zoon die in Australië woont en hun jongste zoon Michael is de auteur van de komedie Cash on Delivery! bij ons bekend onder de titel Boter bij de vis.

Luc De Rick

Luc De Rick, geboren te Leuven op 20 oktober 1958, is gehuwd met Rita Hauwaerts. Samen hebben ze vier kinderen, twee schoonkinderen en twee kleinkinderen. Sedert zijn geboorte woont hij te Kessel-Lo. Hij is werkzaam bij De Lijn sedert 1979, eerst 20 jaar als chauffeur en sinds 1999 als verantwoordelijke voor de halte-infrastructuur in het Hageland.

Zijn hobby’s zijn toneel, tuinieren en spelen met de kleinkinderen. Zijn toneelcarrière begon hij rond 1980 in De Zoenk. Daarna was hij vele jaren actief in KWB Toneel Blauwput. Uiteindelijk vond hij een vaste stek bij Levet Scone Wilsele. Daar is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor het leescomité en de decorploeg. 

Hij volgde de opleiding Regie bij OpenDoek en regisseerde meerdere producties in Kessel-Lo, Wilsele, Lubbeek en Aarschot. Nu dus ook bij Toneelvrienden de Lo! Hij was bij ons ooit te zien als acteur in het toneelstuk Klachten (1996).

Acteurs en actrices

 

Medewerkers

Data

2013-2014 was ons 55e speeljaar.

De voorstellingen gingen door op

  • vrijdag 24 januari, 20u
  • zaterdag 25 januari, 20u
  • zondag 26 januari, 15u
  • vrijdag 31 januari, 20u
  • zaterdag 1 februari, 20u

Parochiezaal Bovenlo, Heidebergstraat 268, 3010 Kessel-Lo (Leuven)

Leuvense toneelprijzen

Klik hieronder voor het volledige verslag van de jury van de Leuvense Toneelprijzen 2014.

2014 Leuvense Toneelprijzen