OVER ONS

Geschiedenis

1966 – Tranen over Terlinden

Het gehucht Boven-Lo van Kessel-Lo beleefde zijn eerste toneelproductie in februari 1960 met de komedie Één dag minister. Het was een productie van de plaatselijke KWB-afdeling, met enkel mannelijke acteurs, en slechts één voorstelling. 

 

1979 – De pronostiek-burgemeester

De toon was gezet en sindsdien is er elk jaar minstens één productie opgevoerd. Het duurde nog tot de jaren 70 vooraleer er ook vrouwen op het podium mochten komen. Maar van dan af gaat het steeds vooruit: de jaarlijkse productie wordt geleidelijk aan niet twee of drie keer opgevoerd, maar vier keer en vanaf 1999 zelfs vijf keer, meestal in de parochiezaal aan de basisschool op de Heidebergstraat 268.

In 2006 werd de feitelijke vereniging Toneelvrienden de Lo een Vereniging zonder winstoogmerk, of simpelweg een vzw.

Hoogtepunten uit het recente verleden waren ongetwijfeld:

1998 – Bendeke Troep

1998 – Bendeke Troep

Een komedie van Paul Vanbossuyt, geregisseerd door Julie Godts.

 

 

2002 – Het dagboek van Anne Frank

2002 – Het dagboek van Anne Frank

Bewerkt en geregisseerd door Roger Van Gompel.

 

 

 

 

2009 – Viering 50 – uitnodiging

2009 – Viering 50-jarig bestaan

Op zaterdag 26 september 2009 vierden we ons 50-jarig bestaan in aanwezigheid van burgemeester Louis Tobback in de Parochiezaal, Heidebergstraat 268, Kessel-Lo.
 Er was een overzichtstentoonstelling met foto’s, affiches en andere documenten uit de voorbije vijftig jaar. Voorzitter Jos Driesen hield een toespraak en er werd gezellig gebabbeld, gegeten en gedronken.

2015 – Rosalie Niemand

Bewerkt en geregisseerd door Roger Van Gompel.

Deze productie was zo succesvol dat ze nadien, in 2017 en 2018, in monoloogvorm werd hernomen en op diverse locaties werd opgevoerd.

 


Provinciale toneeltornooien

De provincie Vlaams-Brabant organiseerde om de drie jaar een tornooi, waarbij de producties van de deelnemende toneelverenigingen door een jury beoordeeld werden. De vereniging werd dan, op basis van deze beoordeling, ondergebracht in één van vijf categorieën (in stijgende lijn: vierde, derde, tweede, eerste, uitmuntendheid). 

JaarProductieBehaald resultaat
2016De nobele SpanjaardUitmuntendheid
2013Het kerhofclubjeUitmuntendheid

Deze subsidiebevoegdheid is nu overgeheveld van de Provincie naar het Vlaams Gewest. Op welke manier de subsidiëring in de toekomst (vanaf 2019) zal georganiseerd worden, is nog niet duidelijk.


Leuvense toneelprijzen

Wij nemen elk jaar deel aan de wedstrijd om het “Fiere Margrietjuweel”. Eigenlijk is dit niet helemaal correct. “De Leuvense Toneelprijzen” bestaan uit:

  • De Kleine Prins prijs voor de beste jeugdproductie
  • De Euripides prijs voor de beste volwassenenproductie
  • Het Fiere Margriet juweel voor de beste actrice of acteur

Voor elke prijs worden een paar producties of acteurs genomineerd. Op de proclamatie, die plaatsvindt in juni, worden dan de laureaten bekend gemaakt. Onze kleine vereniging stond hier al enkele keren in de kijker:

  • 2010: Marijke Bollen genomineerd voor haar vertolking in Tartuffe
  • 2015: Leen De Vreese wint het Fiere Margriet juweel voor haar vertolking van Rosalie Niemand
  • 2016: Marijke Bollen genomineerd voor haar vertolking in De nobele Spanjaard

Je kan er alles over lezen in de juryverslagen in ons archief.